duminică, 14 august 2011

    Iubitorii sahului cunosc deja rezultatele obtinute la Campionatul European pe Echipe sub 18 ani. Imi voi permite ( intr-o pauza de invatat pentru examenul de gradul II ) sa inserez desfasurarea runda cu runda a competitiei .
                                             Linistea dinaintea furtunii
  
      A sosit si ziua mult asteptata, 13 iulie , in care “armata valahilor” si-a dat intalnire la Iasi. Porniti din colturi diferite ale tarii ( Satu Mare si Oradea, respectiv Constanta ) , am parcurs cu trenul drumuri lungi, sub un soare istovitor , dar seara ne-a gasit reuniti la Hotelul Tudor. Au raspuns la apel : Stanciu Alexandru , Doros Radu, Hajbok Robert, Stegariu Vlad si Malureanu George, adica ROMANIA 1 la acest Campionat European pe Echipe sub 18 ani .
     De vineri, odata cu debutul primei runde, frumosul oras moldav devine  pentru o saptamana  Mecca sahului juvenil  european. Pana atunci insa joi a fost o zi destinata vizitarii catorva obiective turistice, dar si a acomodarii cu locul de joc .
      Alaturi de alte prioritati culturale emanate din vechea capitala a Moldovei un loc deosebit il ocupa si infiintarea la Iasi , in anul 1856 , a primei Gradini Botanice din Romania , de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu, mare patriot , filantrop si om de cultura. Astazi, Gradina Botanica din Iasi ocupa o suprafata de aproximativ 100 de hectare.Am putut admira astfel la inceput Sectorul Rozariu , care insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.
                                                 Gradinari in Sectorul Rozariu
Am continuat prin Sectorul Ornamental , unde diversitatea plantelor iti incantau privirile. Insa un alt punct de mare incarcatura estetica si emotionala l-a constituit vizita in Sectorul Serelor. Plante mediteraneene,tropicale, subtropicale , numeroase flori ornamentale incantau privirile si sufletul.
                                              La intrarea in Sectorul Serelor

                   Daca nu merge Catalin la palmieri, atunci vin palmierii la Catalin 
    Dupa aceasta desfatare in natura, a urmat un drum ( parca in timp ) la Bojdeuca lui Creanga.

                     
In aceasta casuta modesta , cu doua camera si un cerdac in spate , cu ferestrele cat palma , inconjurat de aproximativ douazeci de pisici , avea sa-si adune Creanga toate visele , amintiriile si nostalgiile copilariei , sa dea viata personajelor sale minunate.
     Ziua turistica s-a incheiat pentru mine la Casa Vasile Pogor.
          
Aici este sediul muzeului ce are ca obiect literatura romana moderna si contemporana  , dar cu precadere perioada marilor clasici , a societatii literare “Junimea”. Dintre numele de rasunet care au frecventat cercul junimist , i-as aminti pe cei 5 intemeietori : Titu Maiorescu , Vasile Pogor , P.P.Carp , Th.Rosetti, Iacob Negruzzi , apoi  Eminescu ,  Creanga , Caragiale , Slavici , Alecsandri etc . Pe parchetul Salii Junimea troneaza si acum 2 maxime célèbre: “ Intra cine vrea , ramane cine poate “ si “Anectoda primeaza”. 
      Dupa-masa este alocata catorva exercitii tactice, dar mai ales blitzurilor atat de pasionante.
                         Georgica , incercand sa-i explice lui Alex ca nu poate rezista in fata Benoni-ului
                        
                                           Debut fericit

                                                        "mascota " competitiei
     Ziua de 15 iulie incepe , din punct de vedere sahistic , cu sedinta tehnica desfasurata la Sala Sporturilor. Primim si confirmarea ( anticipasem acest lucru déjà de 2 zile ) ca urma sa infruntam vecinii de la sud de Dunare. Echipa mai slab cotata, dar cu jucatori foarte “agatori” , capabili de a-si depasi conditia.In rest, Romania 2 ( Bida Mihai , Tomici Stefan , Horvat Dan , Dicu Razvan , Toma Radu ) da piept cu nationala Poloniei – campioana en titre a “batranului continent” si cotata din nou cu prima sansa la obtinerea laurilor.  Romania 3, in fapt o formatie  ieseana, intarita de mureseanul Pop Alexandru , are ca adversar echipa Croatiei. In sectiunea feminina super – echipa Romania 1 ( Irina Bulmaga + Veronica Foisor )  va intalni Romania 3 ( Gelip Ioana , Morea Georgiana , Anton Roxana – rezerva ). Eleva mea ,  Daria Visanescu  ( campioana Romaniei la 16 ani ) este componenta formatiei secunde , alaturi de bucuresteanca Vasilescu Maria.
                                                       Romania 1 si 2
    Dupa momentul acesta tehnic  , ne asteapta pe antrenori o vizita la Primaria Iasiului . Primiti cu caldura de edilul urbei , domnul Nechita , ascultam cuvantarile acestuia , a domnilor Dumitriu ( presedinte FRSah ) , Manole Vasile ( vice-presedinte ale federatiei si organizatorul principal al acestui mare eveniment ) , precum si conducatorul delegatiei Israelului. Presa este si ea foarte bine reprezentata la aceasta intalnire festiva.
    Dupa o scurta intoarcere la hotel pentru masa si pentru scurta pregatire inainte de partida, ne intoarcem la Sala Sporturilor pentru a fi martorii deschiderii oficiale a acestei editii a Campionatului European pe Echipe pentru Tineret.
   Pentru intalnirea cu vecinii de la sud de Dunare am optat pentru formula : Stanciu Alexandru ; Doros Radu ; Hajbok Robert ; Stegariu Vlad.

Trebuie insa precizate cateva aspecte :
   a) din etapa precompetitionala am stabilit ca Robi va juca preponderent cu negru ( din ratiuni strict sahistice ne conveneau optiunile de deschidere ale adversarilor , dar si din considerente psihologice , pentru a nu pune astfel prea multa presiune pe el , dar si cunoscandu-i stilul preponderent de contraatac )
b) Georgica -  dupa cum a recunoscut el insusi - are rezultate cel putin la fel de bune cu negru . Am verificat 2 sisteme pe care urma sa le joace in Siciliana. Era de anticipat sa joace mai multe negre.
c) Vlad se simte mult mai sigur cu albele, in plus majoritatea adversarilor din zona meselor 3-4 aveau sisteme multiple la e4 ( cum joaca Robi respectiv Georgica ) si multe Indiene de Rege contra d4. Convenisem asupra a 2 sisteme solide , pe care s ale utilizeze pe perioada competitiei.
d) Radu si Alex vor juca toate meciurile grele , indiferent de situatie , insa o runda va sta fiecare .
    Cum deja de acasa calculasem ca in runda a 2-a vom juca cu Polonia ( unde formula noastra era fixata : Alex, Radu , Vlad si Robi - daca avem negru pe 3, respectiv Georgica in caz de alb pe masa a 3-a ), optiunea de a-l lasa pe Georgica rezerva in acest prim meci ( cealalta varianta era Robi )  se datora faptului ca in runda a 2-a urma sa avem albul pe masa a 3-a. Alex jucase un turneu slab cu putin inainte de Europene - apreciam ca un adversar modest ar fi un prilej excelent de a-si reveni cu moralul . Radu incepe "mai greu " concursurile si vroiam sa aiba o partida inainte de infruntarea pe care o consideram decisiva in lupta pentru aur cu lesii.
    In infruntarea cu bulgarii , dupa deschideri se prefigura un minim 3,5 - 0,5 pentru noi.  Din pacate Radu are o "orbire" in calcul si intra brusc intr-un final mai rau. Robi si Vlad insa erau foarte stapani . De altfel la aceste mese am obtinut victoriile , desi Vlad -  dupa cum se vede in partida prezentata - mi-a oferit anumite emotii. In cele din urma Radu isi probeaza cu succes tehnica defensiva si remizeaza. La Alex , dupa multe peripetii , trecand printr-o pozitie complet pierduta, cei 2 jucatori isi impart in mod egal punctul. Asadar 3-1 in fata unei echipe cotate modest, dar care se va dovedi in continuare o formatie foarte periculoasa , cu jucatori net superiori Elo-ului pe care-l posedau.








    In rest, la sectiunea Open Polonia - Romania 2 se incheie 3-1 , iar Romania 3 este invinsa la limita de nationala Croatiei.
    La fete, prima noastra reprezentativa invinge, dupa mari emotii, echipa a 3-a , iar cea secunda incheie la egalitate in fata Poloniei, campioana en-titre. O victorie spectaculoasa si de prestigiu a Dariei Visanescu, insa despre evolutia ei voi reveni intr-un material separat.