joi, 19 aprilie 2012

Raport  privind Campionatul  European  Feminin
Gaziantep, Turcia
 1-14 martie 2012

     Inainte de toate trebuie sa marturisesc ca pentru mine a fost o onoare deosebita sa fiu alaturi de cateva dintre cele mai valoroase sahiste ale Romaniei la o competitie de o asemenea anvergura. Pentru nominalizare trebuie sa multumesc persoanelor care au considerat ca as putea fi o solutie de antrenor la acest concurs.
    In timpul precompetitional destul de scurt avut la dispozitie ( mai ales ca s-a nimerit si Finala de Senioare in acea perioada) , am incercat sa studiez cateva din partidele lor ( ca sa cunosc mai bine particularitatile fiecareia ) , iar dupa Sarata Monteoru am avut cate o mica discutie prin internet cu fiecare referitor la ce deschideri ar dori sa joace – ca sa-mi pot si eu pregati materialele teoretice/analizele din timp). Dincolo de valoarea lor sahista, trebuie sa apreciez si caracterele umane deosebite ale acestor jucatoare.
   Pentru mine o mica problema a constituit-o experienta redusa in sahul feminin, fiind obisnuit sa lucrez cu juniorii. Metoda mea de a lucra cu acestia in timpul concursului ( sa stau pana tarziu sa analizez ce sa joace, iar dimineata sa le prezint ) am inteles destul de repede ca nu functioneaza identic si la senioare deoarece ele au , in general, un repertoriu bine pus la punct, problema adeseori fiind alegerea variantei. Am incercat sa le ajut cat mai mult posibil ( variante/analize cand era cazul, studiam partidele jucate de ele si evidentiam daca era vreo problema in deschidere, sugestii, incurajari, o atmosfera buna etc.) , dar sa le si respect obiceiurile din timpul competitiilor.
                                              Sala de joc - "Linistea dinaintea furtunii"


         In plan departat exista ceasul oficial care indica startul rundei. Desi s-a utilizat regula cu "timp de intarziere 0", toate partidele - lucru admirabil - s-au jucat  la tabla
                              
Evolutia celor 5 jucatoare a fost foarte variata, cu plusuri si minusuri. Global, ca nereusita majora  este faptul ca nu s-a calificat nici una , in urma acestui campionat, la Cupa Mondiala ( totusi, erau 14 locuri calificante, iar pe lista initiala cel mai bine statea doamna Foisor , pe 31 ) .      
         In privinta locurilor ocupate la final comparativ cu cele initiale , 4 din 5 si-au imbunatatit situatia, insa la Elo au fost 3 cresteri si 2 scaderi . Ca plusuri as evidentia 2 norme obtinute ( GM de catre doamna Foisor si WGM – ultima- de Irina Bulmaga) , dar si locul I ( cu 1 punct avans ) obtinut de Mihaela Sandu la Elo sub 2300.
       Am sa prezint si cateva scurte aprecieri individuale:

1)     Doamna Cristina Foisor.

O jucatoare extraordinara , care a dovedit ca e capabila sa lupte de la egal la egal cu orice jucatoare din lume. A avut parte de un traseu presarat cu 7 GM + Gunina ( viitoare GM) , reusind, chiar si in aceste conditii, sa conduca turneul dupa 8 runde. Cu o excelenta intelegere a jocului pozitional, dar si o tehnica pe masura, a obtinut 1,5/3 cu medaliatele competitiei. Din pacate , pe final, nu a mai putut mentine acelasi ritm ( poate si oboseala , amplificata de faptul ca nu prinde prea des turnee cu GM la rand ) si a ratat chiar calificarea ( ii ajungea o remiza din ultimele 3 runde, iar pozitiile avute pe table ii ofereau premizele de a obtine punctaj foarte bun ). Cu ambitia iesita din comun care o caracterizeaza , daca va fi sprijinita , in continuare de catre clubul AEM ( prin admirabilul domn Grunberg ) si de FRSah, poate obtine un rezultatic istoric la viitoarele CM sau CE.

2)   Irina Bulmaga .
                   Irina o infrunta pe viitoarea vice-campioana a Europei, Tatiana Kosintseva

O fata foarte educata, insa o adevarata “fiara “ la partida. Cu siguranta, Irina  poate constitui un model de combativitate ( remize extrem de putine si joc la castig ) pentru multi dintre sahistii romani. Venita dupa 2 competii mai putin reusite ( - 55 la Elo ), cauzate probabil de numarul mare de partide jucate si stressul legat de clasa terminala, si-a indeplinit la aceasta intrecere ultima norma necesara acordarii titlului de WGM. Avand cunostinte sahiste apreciabile  si un repertoriu de deschideri foarte bine inchegat, ea a reusit sa priceapa intr-un timp foarte redus si anumite variante/ completari teoretice noi. Cu o gestionare buna a programului de concursuri, alaturi de aptitudinile remarcabile si sprijinul oferit de Politehnica ( trioul de mare succes ) si federatie , poate depasi in scurt timp bariera de 2400 Elo.  

3)   Mihaela Sandu .

Pe ea o cunosteam practic cel mai bine, fiind colegi de echipa in ultimii 2 ani , la Medicina . Cu un joc foarte dinamic, la initiativa, a obtinut un rezultat frumos, 6,5/11 , recompensat cu +34 la elo si primul loc la sub 2300. Exista si un regret pentru rundele de mijloc, cand a facut  0,5 / 4  , desi avea oportunitati bune, ca urmare a unui joc bine inchegat,  insa anumite aprecieri gresite in momentele critice ( mai ales in partidele cu Lahno si Guramishvili) au impiedicat-o sa obtina un rezultat cu adevarat extraordinar. Aceste erori au fost determinate , in general, de jocul tenace, fara compromisuri, spre victorie . A avut insa taria sa incheie in forta, cu 3/3, in urma unor partide liniare , reusind sa domine adversare mai bine cotate la Elo. Faptul ca si-a castigat clar partidele, iar in cele pierdute a avut momente in care statea minim egal indica un potential de progres insemnat.  Studiul sistematic  si sprijinul constant oferit de clubul Medicina ( “rabdarea” domnilor Marasescu si Lakatos fata de toti sportivii clubului ) constituie ingredientele unei cariere ascendente.

4)   Veronica Foisor.  
                            poza realizata de dl. Pop ( youngchess.com)

Chiar daca a urcat un loc fata de lista de start, acel -9 la Elo si scaparile din joc cu siguranta nu o pot multumi pe Veronica. Dupa o evolutie admirabila la Sarata Monteoru si un inceput promitator aici, a urmat o cadere ( infrangeri in pozitii cu potential ) ca urmare a unor greseli aparute , in general , in criza de timp. Apararea Alehin a functionat bine aici ( se vede ca a pregatit bine de acasa aceasta deschidere) , insa ceva probleme au fost cu Franceza ( mai ales cu prima din cele 2). Oricum, atunci cand te cheama Foisor, o cariera sahista de succes reprezinta un lucru garantat.

5)   Adeline Uta.

O fata deosebita , care a inceput de vreo jumatate de an sa studieze mult mai organizat. Dupa o Superliga excelenta si un inceput fulminant la Sarata Monteoru, a avut o scadere in joc la Finalele de Senioare, care , din pacate, s-a continuat si aici. La aceasta au concurat mai multe lucruri: o dificultate de acomodare cu regimul alimentar al turcilor , dar si probleme mai profunde, sahistice. Joaca bine cand are atac, insa ceva probleme la intelegerea pozitiei. Chiar daca in viitor mai pot aparea si astfel de concursuri, cred ca este capabila de progrese insemnate, iar aici a fost vorba de un “accident” .  

   Podiumul a fost ocupat de:
1. Valentina Gunina - Rusia
2. Tatiana Kosintseva - Rusia
3. Ana Muzychuk - Slovenia  

                                Gunina- Kosintseva

                              Muzychuk ( in dreapta imaginii )

                       Ardelean George Catalin
                                sef de delegatie + antrenor

2 comentarii:

  1. Am citit de cateva ori acest raport al dvs si de fiecare data cu acelasi maxim interes .
    Cred in metodele de lucru ale dvs si intr un antrenor care scrie asa de frumoa .

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua.
    Ma numesc Dan Gurgui sunt din Suceava si va rog tare mult sa-mi trimiteti codul html la diagramele de la pagina "lectia 1 avansati" Si eu am site Blogger si as vrea sa inserez niste partide si nu stiu cum. Multumesc. E-mailul meu www_chessplayer_ro@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere