Concluzii privind Campionatul Mondial de Juniori
La incheierea acestei competitii grandioase, sunt necesare cateva concluzii - pe care le-am prezentat si Federatiei Romane de Sah:
In calitatea mea de sef de delegatie la aceasta competitie , am sa incerc sa ofer cateva remarci. Per ansamblu, evolutia jucatorilor romani a fost destul de buna, cu plusuri ( mai ales de partea baietilor ) si minusuri.
Din cei 11 sahisti romani prezenti, 7 au inregistrat cresteri la ELO, 3 scaderi, iar unul a terminat pe 0. Asadar din acest punct de vedere putem aprecia drept pozitiva evolutia. S-au castigat 109,65 la Elo si s-au pierdut 38,4 , asadar un bilant pozitiv de 71,25 .
Daca facem insa o comparatie intre numarul de start si clasamentul final, situatia e putin diferita: 5 au avut cresteri, 5 scaderi si o jucatoare si-a pastrat numarul initial.Totusi, din cei 5 cu scaderi in clasament , la Daria Visanescu e vorba de 1 loc ( 18 → 19 ) , iar la Ducu Gavrilescu 2 pozitii ( 6 → 8 ) . In lista initiala 2 romani ( Gavrilescu si Doros ) erau cotati intre primii 15 favoriti, in final 5 copii au iesit in primii 15. Situatia la baieti este una promitatoare, din cei 6 prezenti, 5 s-au clasat in primii 13. La fete insa stam foarte rau: un loc 19, apoi 24 si urmeaza 40. Din cele 5 fete, pe parcursul campionatului doar 2 din ele ( Daria Visanescu si Emilia Coman ) au jucat la mesele fruntase si au avut pe parcurs chiar locuri superioare.
Marele minus al acestei intreceri este faptul ca nu s-a reusit obtinerea vreunei medalii.
Inainte de a trece la o scurta caracterizare a fiecarui copil, as vrea sa remarc faptul ca atat acesti 11 copii, cat si insotitorii lor sunt persoane cu foarte mult bun-simt care m-au ajutat si cu care am colaborat bine.
Gavrilescu Ducu ( 6,5 puncte, locul 8)
Un copil extrem de inteligent si pasionat de sah. Are foarte multa rabdare ( erau situatii cand se apropia de criza de timp ). Joaca bine pozitiile tactice si cele cunoscute . Are probleme serioase insa in situatii noi , unde mai are de lucrat la intelegere ( reprezentative rundele 3-4 unde adversarii au abordat extrem de modest deschiderea, insa a ales planuri de joc gresite ). In situatiile cand adversarii adopta linii normale, pregatite de acasa, nivelul este unul foarte bun ( de exemplu runda a 2-a). Se vad clar roadele muncii incepute cu Gabriel Mateuta, pozitiile din deschiderile invatate impreuna le stapaneste bine. Aceasta colaborare a lor pare foarte fructuoasa; acest copil merita clar sprijinit, are un potential bun de performanta internationala.
Coman Emilia ( 5 puncte, locul 24 )
Pe aceasta fetita o cunosc de la un cantonament la Bascov tinut cu 2 ani in urma. De atunci mi s-a parut ca are aptitudini specifice bune si o capacitate ridicata de a invata. Este foarte energica , primele partide se plimba enorm. Dupa ce am atentionat-o asupra acestui aspect, a reusit sa joace si 4 ore. Jucatoare ofensiva periculoasa ( se simte "mana tactica" a domnului Anuta ), insa cu carente serioase la jocul pozitional ( imbunatatirea pozitiei figurilor si coordonarea lor - emblematica runda a 2-a cand adversara isi centraliza piesele, iar Emilia avea piesele "rupte" intre cele 2 flancuri, atacand cu f2-f4-f5 ; alegerea planului de joc corespunzator etc.) . Cu o munca foarte intensa ( insa de pe acum, pana nu se mareste decalajul cu restul fetitelor din lume de varsta ei ) poate obtine in viitor clasari superioare la CE sau CM.
Deac Bogdan ( 6,5 puncte, locul 10)
Un baiat pasionat si muncitor, cu un puternic sprijin oferit de familie ( tatal il ajuta enorm atat material - sa participe la concursuri - , cat si specific sahistic ). Faptul ca lucreaza foarte mult singur i-au permis asimilarea unui bagaj important de cunostinte sahistice, problema este insa ca nu a inteles exact totul ( in jocul lui se pot vedea anumite stereotipii). A avut la aceasta competitie anumite probleme cu repertoriul de deschideri ( mai ales la alb) , insa are capacitatea de a invata destul de repede lucruri noi. Este pe "maini bune", colaborarea mai veche cu dl. Varlan, dar mai ales cea mai recenta cu Vlad Jianu ( comparativ cu momentul Balcaniadei se poate vedea deja un progres clar privind intelegerea jocului ) ii ofera premizele unor rezultate internationale valoroase. Anumite probleme ar fi cu rezistenta la stressul competitional ( la prima infrangere , dupa o greseala in deschidere a inceput sa planga si a jucat apoi extrem de slab restul partidei; adesea nu poate sta pe scaun si este destul de agitat ). Dupa ce va mai acumula experienta si va reusi sa fie mai stapan pe el, poate ataca locurile fruntase la CE si CM . Merita fara indoiala sa fie sustinut.
Jakab Kincso ( 3 puncte, locul 75)
O fetita extrem de cuminte , foarte educata si serioasa. Munceste foarte mult la partide , insa are dezavantajul de a locui intr-un orasel fara mari traditii sahistice. Din acest motiv ii lipsesc atat anumite cunostinte , cat si posibilitatea de a juca frecvent cu adversari puternici. Are probleme sahistice destul de serioase in mai multe faze ale jocului. Totusi, calitatile de luptatoare , pasiunea pentru sah ( daca vor fi dublate in viitor si de informatiile specifice) pot oferi cadrul pentru rezultate net superioare. Nu trebuie uitat faptul ca a fost mica in grupa, asadar inca este posibil sa faca performanta pe plan european.
Costachi Mihnea ( 6,5 puncte, locul 13)
Un copil deosebit care m-a impresionat de acum cativa ani cand era inca la gradinita si participa la cantonamentele de la Medias. Foarte istet si pasionat, a obtinut o clasare buna ( locul 13 ) , mai ales daca tinem cont ca e mic in grupa, iar la CE a iesit abia pe 44 , in conditiile unei competitii mai puternice acum. A realizat rezultate excelente cu negrul ( 5/5 ), insa a avut dificultati in partidele cu albul ( ce-i drept, a intalnit si adversari superiori ). Cunoscandu-i calitatile deosebite ( in plus , daca am inteles bine , se pregateste cu antrenorul emerit Mihai Ghinda) , reprezinta cu siguranta un element de mare viitor.
Stanciu Georgiana ( 4 puncte, locul 58)
O fetita luptatoare, pasionata de sah, care se consuma mult la esecuri. O cunosc ceva mai bine de la CE din 2008 ( Herceg Novi ) cand a iesit in primele 10. Din nefericire traseul ei din acel moment nu a decurs conform asteptarilor ( de exemplu, in martie 2010 avea Elo 1748 , iar in lista urmatoare , din ianuarie 2012 , scade sub 1700) , in plus rezultatele la CE si CM au fost - la editiile urmatoare - departe de acel nivel. Are anumite lipsuri in bagajul de cunostinte ( emblematice runda a 2-a cand permite deschiderea centrului in conditiile inceperii atacului pe flancul regelui ; runda a 8-a cand intr-un final de T adopta o tactica eminamente pasiva , permitand adversarei sa-si imbunatateasca nestingherita pozitia figurilor ) . Ca si in cazul lui Kincso, faptul ca provine dintr-un orasel mic, unde nu are cu cine sa joace reprezinta un serios impediment in calea performantelor. In concluzie, este vorba de o fetita ( e chiar mica in grupa) cu mult bun-simt, educata, cu aptitudini sahistice, insa daca nu va fi ajutata mai mult ( sa compensam asezarea geografica nefericita care nu este vina nimanui ) , acea clasare din 2008 va reprezenta doar o frumoasa amintire.
Tomici Stefan ( 5 puncte, locul 43)
Un baiat aflat intr-un progres constant , care a evoluat aici ( mai ales dupa ziua libera ) sub adevaratul potential. Are un repertoriu de deschideri extrem de bine pus la punct si insusit ( ca o posibila opinie, poate pe viitor ar mai putea fi, eventual, usor diversificat ) , practic la aproape toti adversarii avea doar de repetat propriile variante, nu era nevoie sa invete deschideri noi pe perioada concursului. Dupa un inceput excelent ( 2 victorii, 2 remize - una chiar cu negrele cu medaliatul cu bronz ) , a pierdut in runda a 5-a , dupa ziua libera cu actualul campion mondial. O anumita inconstanta emotionala ( specifica varstei ) ii poate influenta pe termen scurt randamentul, insa reprezinta un copil de viitor, cu siguranta. De asemenea, spiritul fantastic de lupta dovedit in runda dubla ( 3-4 ) reprezinta un element care il va ajuta pe parcursul unei cariere - sa speram - cat mai frumoasa. In cazul lui Stefan poate ar fi fost bine sa fi purtat mai multe discutii cu el dupa prima infrangere , sa nu ii fie afectat apoi jocul intr-o asemenea masura.
Daria Visanescu ( 5,5 puncte, locul 19 )
O jucatoare cu un potential extraordinar ( fosta campioana europeana la F 10 ) , care a evoluat aici sub ceea ce mi-as fi dorit. Dupa 1 an reusit ( noiembrie 2010 - 1920 Elo ; noiembrie 2011- 2057 Elo) , cu concursuri foarte bune ( Finala junioare; CE Echipe Iasi; Superliga; chiar si CE Albena ) a venit acest rezultat mai modest ( foarte slab nu-l putem considera , a pornit 18 , a terminat 19; e mica in grupa ) . Extrem de luptatoare si muncitoare , cu o vedere combinativa deosebita, are dificultati serioase la retinerea variantelor si incearca prea des sa concretizeze totul tactic. Intra , din pacate, frecvent in criza de timp ( in incercarea de a cauta mereu ceva zdrobitor ) unde "scapa " puncte pretioase ( partida cu Salazar, in care avea pion in plus este tipica ). Dupa ce se vor remedia aceste aspecte , va reprezenta , cu siguranta, o jucatoare foarte importanta pentru sahul romanesc. Merita , fara indoiala , sa fie sustinuta - eventuale cantonamente cu lotul national de senioare ar fi extrem de utile.
Doros Radu ( 6,5 puncte , locul 5 )
Un jucator dotat cu aptitudini generale si specifice extraordinare , insa extrem de inconstant, care a alternat in ultima perioada rezultatele excelente ( dubla norma IM la CE Seniori; 3 medalii de aur la nationalele de juniori ; acest CM ) cu altele dezamagitoare ( mai ales Finala de Seniori, - 64 la Elo ). Are dificultati in a se concentra pe durata intregii partide , din acest motiv aparand si greseli "copilaresti " - chiar si aici prima runda , cu calitate in plus, a luat sah-nebun; in runda a 5-a, cu pion in plus si pozitie buna, a facut erori foarte importante . Trebuie tinut cont insa de faptul ca are doar 16 ani si - la aceasta varsta - acest tip de greseli sunt inerente. Oricum, a dovedit si la aceasta editie ca este cu adevarat competitiv pe plan international si dupa ce va capata mai multa constanta in joc ( imi doresc sa se intample cat mai repede acest lucru ) va reprezenta un nume foarte important pentru sahul nostru. Pentru viitor ar fi nevoie atat de participarea la competitii cat mai puternice ( din pacate fara un sponsor e dificil, greul fiind dus de familie si clubul Medicina ) , cat si, eventual, o colaborare cu un GM strain cu experienta multa in antrenorat ( gen Ribli, Mikhalchisin etc. ) in paralel cu munca obisnuita alaturi de subsemnat si grupul Adi Petrisor, Alex Stanciu si Robi Hajbok.
Vasilescu Maria ( 4,5 puncte , locul 40)
O fata extrem de serioasa si cu bun-simt, muncitoare , insa cu un nivel de cunostinte destul de redus comparativ cu ce se cere la grupa F18 la un campionat mondial. Din nefericire are caderi in concentrarea atentiei, ceea ce duce la greseli foarte serioase la acest nivel ( sah-dama sau piesa in priza). A avut o parte a 2-a a concursului foarte buna ( 4,5/5) care arata ca ar putea realiza progrese destul de mari , insa e absolut necesar sa scape de aceste erori ( pe care le-am remarcat si la CE Echipe Iasi ) si sa isi imbogateasca pe viitor nivelul de cunostinte sahistice. Sa speram ca titlul national de junioare si experienta acestei competitii mondiale o vor ajuta in viitor sa faca un salt important.
Stanciu Alex ( 6 puncte, locul 13 )
Un jucator oarecum atipic pentru Romania. Foarte-foarte serios si muncitor, care-si aloca majoritatea timpului sahului, ar trebui sa alterneze perioadele pregatitoare si competitionale cu asigurarea refacerii post-competitionale. Pasiunea deosebita pentru sah il face sa studieze intr-un volum foarte important , adesea lipsindu-i prospetimea la competitii, de unde si fluctuatiile importante in rezultate.
Locul 13 obtinut nu reflecta cu adevarat posibilitatile lui. Experienta competitiilor grele avuta in acest an ( care i-a cam lipsit, din pacate, in trecut ) il va ajuta sa evolueze in viitor. Ca si la Radu Doros, nu are un sponsor , astfel ca familia si clubul Medicina ii sustin , in cea mai mare parte, participarea la competitii. De asemenea participarea la anumite stagii de pregatire cu GM straini ar putea sa-l ajute ( alaturi de munca centralizata de la club ).
Foarte interesant acest rezumat...E GREU FARA BANI .
RăspundețiȘtergereDa ...Doros si Stanciu ar trebui sa se pregateasca si cu antrenori straini ...dar acestia costa ...
Am mari sperante in Costachi...el se apropie cel mai mult de profilul unui viitor mare maestru.
Interesanta teoria cu orasele mici in care nu poti progresa ...eu am teoria si cu regiunea in care se nasc oameni cu un temperament care nu este benific pentru sah ...iar Gavrilescu si Deac provin exact din aceasta regiune ...
Pentru sahul feminin nu am decat pupici dulci !
Iti multumesc frumos pentru aprecieri si completari.
RăspundețiȘtergereAm recitit azi cand finalele nationale inca nu s au incheiat aprecierile dvs despre copiii prezenti la mondiale .Aceste finale de juniori va dau dreptate in totalitate .
RăspundețiȘtergereCe vreau sa va spun este ca progresul lui Deac Bogdan este uimitor si dupa parerea mea ,de care nu trebuie sa tineti cont ,ar fi principalul copil care ar putea cuceri o medalie pe viitor .
Valcea are sahisti buni si daca Deac pe langa dl Varlan il mai are ca mentor si pe dl Jianu plus taticul lui care sa l sprijine inseamna ca traieste intr un climat propice performantei .
Acum ati putea sa i faceti un program de antrenament pe care sa l respecte cu strictete .Poate ca deja are un program de antrenament da este preferabil sa fie unul trasat de dvs .fiindca stiti cum sa obtineti o medalie internationala si veti fi cu el si ceilalti copii la urmatoarele campionate mondiale si europene .
Un program complet ...pe ore ...ore de masa ,de scoala , de antrenament , de somn .Talentul si climatul propice performantei internationale pe care il are poate sa duca la un nou esec fara seriozitatea unui program de antrenament pe care sa l urmeze cu strictete .
Nu trebuie sa l antrenati dvs are antrenori excelenti ...dvs trebuie doar sa i spuneti unde mai are de lucrat si sa verificati daca mai trebuie lucrat .
Cei de la lotul national trebuie sa aiba o matoda de antrenament si sa se tina de ea .Preferabil metoda de antrenament a dvs .
Va astept cu consideratii despre copiii care ne vor reprezenta tara dupa aceste C. N.
Sa aveti un sfarsit de saptamana placut !
Va multumesc mult pentru incredere. Trebuie sa marturisesc ca sunt 100% de acord cu aprecierea dvs. referitoare la evolutia lui Bogdan ( cand aveti timp, comparati partidele de la Balcaniada de Juniori din 2011 cu cele de la Finalele de Seniori + Juniori din 2012:dupa mine, in afara de nume, parca am vorbi de 2 persoane diferite). In privinta programului de antrenament... bunul meu prieten Vlad Jianu - pe care-l consider cel putin intre primii 3 antrenori din tara, daca nu chiar cel mai bun - a dovedit ca stie exact cum sa lucreze cu acest copil minunat pentru a-l ajuta sa obtina rezultate excelente. Noi ne consultam pe diverse teme sahiste, schimbam materiale/lectii intre noi ( la fel si cu excelentul tanar antrenor , Gabi Mateuta - cu care lucreaza Ducu Gavrilescu ) , ne sfatuim, insa decizia trebuie sa apartina mereu antrenorului care-si cunoaste cel mai bine sportivul.
RăspundețiȘtergere