joi, 26 mai 2011

                                     Interviu cu Alex Geiger - locul 3 pe tara in proba de blitz la 12 ani, component al lotului national

 
 
   
                    

1. Alex, cum ai ajuns la sah?
   Primii pasi din sah i-am facut cu bunicul la varsta de 7 ani. Din clasa a II-a a venit domnul antrenor Ardelean Catalin sa ne intrebe daca sunt copii care ar dori sa practice sahul si bine-nteles eu am fost doritor sa invat mai multe despre sah.

2. Care este programul tau obisnuit de pregatire pentru sah?
  Programul de antrenament este de 2 ore si jumatate de 3 ori pe saptamana si aproximativ o ora in fiecare zi acasa, singur.

3. Pana la ce nivel al performantelor cezi ca poti ajunge?
 Cred ca as putea ajunge pana la nivelul maxim daca voi munci mult.

4. In ce fel te privesc cei din jur cand afla ca practici acest sport?
In general cei care afla ca practic sahul ma felicita pentru ca sahul este un "sport al mintii".

5. Ce concurs la care ai participat te-a impresionat cel mai mult pana acum?
 M-a impresionat Campionatul National de Juniori de la Calimanesti din acest an , atat concursul in sine , cat si locul ales.

6. Ce le-ai spune celorlalti copii ca sa-i atragi spre sah?
  Le-as spune copiilor ca sahul te ajuta la gandire , dezvolta logica , este un joc captivant de strategie.

7. Cum iti petreci timpul liber?
 Jucand sah sau diferite jocuri pe calculator.Mai ies la plimbare cu bicicleta sau joc fotbal.

8. In ce fel iti influenteaza sahul activitatea scolara?
Ma ajuta sa fiu mai atent si sa gandesc mai logic , de exemplu la matematica.

9. La ce club din Superliga ti-ar placea sa joci peste cativa ani? De ce?
 ACS Apa Nova Bucuresti pentru ca acolo joaca cel mai bun sahist din Romania , Dieter Nisipeanu.

10. Care este sahistul tau preferat?
 magnus Carlsen pentru ca are un stil de joc asemanator cu al campionilor din trecut cum ar fi Karpov si Capablanca.

Interviu realizat de Ardelean George Catalin

duminică, 22 mai 2011

                                        Partide instructive III


Partida aceasta este instructiva pentru tema profilaxie si blocada
                                     Partide instructive II
    In acest exemplu , preluat tot din practica lui Garry Kasparov , tema abordata este valorificarea avantajului de dezvoltare.


luni, 16 mai 2011

                                               Partide instructive

     
       Cu acest articol as dori sa inaugurez o rubrica de sah care sa contina partide care m-au impresionat si pe care le consider deosebit de instructive.
      Prima creatie ii apartine jucatorului meu preferat , Garry Kasparov , al 13-lea ( dupa mine cel mai mare ) campion mondial in "sportul mintii". Ca tematica o putem incadra la atacul asupra regelui advers. Am sa incerc la sfarsitul fiecarei astfel de partide pe care o voi publica sa inserez cateva mici aprecieri generale - un fel de invataminte.




luni, 9 mai 2011

         Campionul Romaniei sub 20 de ani - Adi Petrisor - ne prezinta 3 partide jucate de el in ultima perioada



      Cu amabilitatea sa  recunoscuta , Adi mi-a oferit spre publicare 3 partide comentate de el. Spre surprinderea mea ( si admiratia in acelasi timp ) , intre acestea exista si o infrangere. Cunoscand orgoliul sahistilor , aceasta alegere a lui mi s-a parut interesanta, el fiind constient ca din meciurile pierdute are multe de  invatat.









Adi Petrisor - Tibi Georgescu, Finala pe tara juniori



Chifor Emanuel - Adi Petrisor

                                               Trofeul Juniorul Paulesti

        
        Inimosul iubitor al sportului mintii , Levay Sorin a debutat in week-endul 6-8 mai si in calitatea de organizator de turnee pentru copii. Trofeul "Juniorul Paulesti" , aflat la prima editie , a reusit sa adune la start 19 sahisti. 
       Acestia au fost impartiti in 2 grupe, prima a "bobocilor" sub 8 ani , iar cealalta i-a reunit pe sportivii sub 14 ani. La micuti s-a impus Razvan Uzum ( UNIO Satu Mare )  care si-a invins toti cei 6 adversari.
      Competitia principala a fost castigata categoric de Alex Geiger , care a realizat 7 puncte din tot atatea posibile.

     
      El a fost urmat de sighetenii Stefan Tiplea si Roland Csurka  , ambii cu 5 puncte. La fete primele 2 pozitii au fost cucerite de gemenele Denisa si Larisa Varhanioschi ( in aceasta ordine ) de la LPS+UNIO Satu Mare. Ultima treapta a podiumului feminin a fost ocupata ex-aequo de Ioana Pop si Daria Stefanescu.

                                               Denisa
                             
                                                      Larisa
      A fost o competitie reusita , copiii fiind rasplatiti pentru efortul lor cu medalii, cupe frumoase , dar si premii in bani.

sâmbătă, 7 mai 2011

                                         
                                                    Interviu cu  Doros Radu
- triplu campion national si vicecampion balcanic -
 
 
 
 
 
1. Radu , la ce varsta si in ce circumstante ai ajuns la sah?
       Tatal meu a fost cel care m-a invatat cum se muta piesele la varsta de 3-4 ani. Apoi l-a cunoscut pe d-l Pall Zoltan care mi-a dat o carte de incepatori si mi-a facut rost de antrenor.

2. Cine ti-a fost primul antrenor? Cu ce alti antrenori ai colaborat ulterior?
       Primul meu antrenor a fost Dumitrascu Constantin, care se ocupa cu sahul prin corespondenta si acum. Au urmat Levay Sorin, cu care am lucrat aproximativ 4 ani. Apoi am inceput sa ma antrenez cu cel care imi ia interviul, Catalin, care a fost probabil cea mai fructuoasa colaborare, cu care lucrez si in prezent. L-am mai avut ca mentor si pe Dumitrache Dragos.

3. Care sunt resorturile care-ti impulsioneaza cariera?
        E prematur sa vorbesc despre cariera mea sahista. Pe de alta parte imi place sa joc sah si vreau sa o fac cat mai bine. Asta imi da energie sa ma antrenez si au facut posibile rezultatele mele.

4. In ce tipologie sahista te-ai incadra?
       Mie imi place in general sa imi depasesc adversarul la intelegere. Incerc sa joc toate finalurile pana la rege contra rege.Pentru mine toate piesele alcatuiesc un angrenaj. Eu consider pozitiile in care toate piesele “atarna” o loterie si nu cred ca merita sa risti asa de mult.Eu cred ca in astfel de pozitii nu castiga neparat cel mai bun. In ciuda preferintelor mele, partidele mele rareori dureaza mai mult de 40 de mutari, chiar si avand in vedere faptul ca eu nu obisnuiesc sa fac remize scurte.

5. Care sunt obiectivele pe care ti le-ai propus pentru acest an, in activitatea sahista?
       Acum ca am revenit la 2300, pe acest an ca obiectiv am sa depasesc pragul de 2400. Chiar daca e un obiectiv greu, consider ca s-ar putea indeplini prin munca mai multa. De asemeanea doresc sa obtin la CE din Bulgaria o clasare cat mai buna, incercand chiar sa-mi depasesc performanta obtinuta in Italia acum 2 ani.

6.  Ce crezi ca iti lipseste , deocamdata, sa ajungi maestru international?
      Eu cred ca nu sunt constant in competitii. Am avut concursuri foarte bune, dar mi s-a intamplat sa am concursuri care m-au facut sa ma gandesc sa ma las de sah.

7. Anul trecut ai facut parte din echipa Romaniei de Juniori , unde ai reusit punctul decisiv in fata Ungariei.Cum vezi editia din acest an, care se desfasoara la Iasi?
     Nu prea ma pricep in a da pronosticuri. Dupa parerea mea Romania are sanse destul de bune chiar si pentru titlu. Chiar daca, probabil, nu vom fi cea mai bine cotata echipa, noi avem ambitie si jucam pe teren propriu.

8. De curand  ai devenit, pentru prima data, campion national de juniori la sah practic. Ce ai avut in plus acum fata de anii anteriori?
        Probabil mai multa maturitate, celalalte campionate nu cred ca le-am tratat corect. Pe langa acest lucru am avut si putin noroc, fiindca am reusit sa ma redresez.

 9. Sahul reprezinta  un sport individual, ce urmareste invingerea adversarului. In aceste conditii crezi ca putem vorbi de valentele lui sociale ?
        Sahul si societatea sunt “lumi” distincte. Un profesionist ar trebui sa nu le amestece. Dar, probabil, toti am pacatuit cateodata aducandu-ne prietenii sau dusmanii dintr-un mediu in altul.

vineri, 6 mai 2011

                                            Copii de argint

       Runda a 4-a este una reusita pentru baieti , care inving la limita echipa secunda Serbiei , iar egalul dintre prima echipa a tarii organizatoare si Grecia ne consolideaza pozitia de lideri. De la noi au castigat Radu si Scripcaru , iar Dolana a remizat. 
     Runda a 5-a ne aduce in fata adversarul cel mai bine cotat , Serbia 1. Un meci egal ne este suficient pentru a privi de sus la celelalte echipe. Din nefericire insa , limita de la locul 1 la locul 3 este extrem de sensibila. Pierdem meciul cu 2,5- 1,5 si  coboram pe ultima treapta a podiumului . Radu , care a avut o pozitie promitatoare, pierde in fata unui adversar ceva mai bine cotat la Elo.
    Ultima runda parea sa fie interesanta doar prin disputa pentru locul 1 dintre Serbia si Grecia. Aflate la egalitate de puncte , urmau sa intalneasca echipe mai slabe cotate ( Bulgaria respectiv Muntenegru ) astfel ca se punea doar problema diferentei  cu care vor invinge. Insa se pare ca nu e pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste. Bulgaria isi depaseste mult conditia si invinge Serbia cu 3-1. In urma acestei  "bombe " podiumul arata:
              1 Grecia
              2 Romania
              3 Bulgaria
  Puternica echipa sarba "aluneca" pe locul 4.

  Fetele se claseaza si ele pe locul 2 , insa probabil ar fi meritat mai mult.

  In incheiere voi prezenta o partida a lui Radu - cu negrele impotriva muntenegreanului Kisic , scurtele comentarii imi apartin.

   


miercuri, 4 mai 2011

                        Balcaniada pentru echipe de juniori la sah

    Kragujevac gazduieste in perioada 1-5 mai cei mai promitatori juniori si junioare de 10,12,14 si 16 ani ai tarilor din Balcani.
      Situat la 125 kilometri de capitala Belgrad , acesta este unul din  orasele importante ale Serbiei , fiind capitala regiuni Sumadija.Avand o populatie de 211 580 locuitori , Kragujevac este al 4-lea oras al tarii dupa Belgrad , Novi Sad si Nis. Este situat pe raul Lepenica. Fondat in anul 1476 , orasul Kragujevac este cunoscut mai ales pentru uzinele sale care produc autovehicule , arme si munitii. Automobilele din seria Yugo , Zastava 10 ( Fiat Punto , dupa licenta Fiat )   si Sklala sunt produse aici.
      Desi mult mai noua Universitate din Kragujevac a fost infiintata in 1976 , prima universitate a Serbiei independente de la inceputul secolului al 19-lea a fost fondata tot in Kragujevac , dar in 1838.
     In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial , nazistii au impuscat 1000 de localnici ca masura de razbunare. Pentru a-i comemora pe cei ucisi , comunitatea locala a construit in acel loc un muzeu.

 
       Revenind la sah - doar acesta este subiectul principal al blogului - competitia cuprinde  2 sectiuni , masculin si feminin. Se desfasoara sub forma unui campionat pe echipe , avand cate 4 jucatori intr-o nationala ( de la grupele de 10 , 12 , 14 , 16 ani ) .La baieti s-au inscris 7 tari  -  Albania , Bulgaria, Grecia , Macedonia , Muntenegru , Romania si Serbia - dintre acestea tara gazda si Macedonia participand cu 2 echipe.
     Sub steagul romanesc lupta : Doros Radu ( LPS Satu Mare + Medicina Timisoara ) , Scripcaru George ( Politehnica Iasi ) , Dolana Andrei ( Clubul Central de Sah Bucuresti ) si valceanul Deac Bogdan. Antrenorii pentru aceasta competitie sunt doamna Jicman Ligia si domnul Varlan Hervig Ioan. In mod normal pentru cele 3 medalii se infrunta Romania, Grecia si cele 2 echipe gazda ). 
     Debutul a fost unul foarte bun , baietii invingand cu 4-0 selectionata Muntenegrului , instalandu-se in fotoliul de lider.Meciul orgoliilor dintre formatiile sarbesti s-a incheiat egal , dupa 2 remize si cate o victorie pentru fiecare din parti.
 
                             "Generalul" Radu este hotarat sa-si conduca "armata" spre victorie
 
     In runda a 2-a a urmat o noua victorie la un scor ideal , de aceasta data in fata modestei selectionate a Albaniei. Diferenta dinrte cele 2 echipe a fost categorica , nu prea exista multe de comentat.
     Runda a 3-a , secunda  pe ziua de 3 mai aduce in fata un adversar redutabil , formatia elena.Dupa o confruntare crancena , cu 4 partide decise , cele 2 echipe "cad la pace". Pentru Romania au punctat Radu si Andrei Dolana.
    Dupa 3 runde 4 echipe au acelasi punctaj ( Romania , Serbia 1 si 2, Grecia ) , departajarile insa ne mentin in frunte. Urmeaza o runda extrem de importanta in care se intalnesc Serbia 1 - Grecia si Romania - Serbia 2.  
 
   La fete s-au inscris 5 echipe , dupa 3 runde conduc clar jucatoarele noastre. Componenta formatiei nationale feminine este: Ioana Gelip , Andreea Cosman , Maria Ciocan , Emilia Coman , rezerva fiind Diana Cusmuliuc .   
   

luni, 2 mai 2011

     Interviu cu Alex Stanciu - campion national Baieti 18 ani



                                                LPS  Satu Mare + Medicina Timisoara

1. De la ce varsta ai luat contact cu "microbul sahului"?
  De la varsta de 4 ani cand parintii au instalat pe calculator programul Chessmaster 2100 si, cand au vazut ca sunt pasionat, mi-au luat o tabla de sah .
 
 
 2. Ce antrenori te-au ajutat de-a lungul timpului?

  Am inceput cu C.M. Ioan Tudor de la Palatul Copiilor din Oradea– aveam doar 5 ani si deoarece nu eram inca la scoala si nu stiam sa scriu a ezitat sa ma primeasca, dar m-a testat si a fost multumit de cunostintele mele, asa ca am fost acceptat. In continuare am fost antrenat de C.M. Alexandru Szel de la C.S. Crisul, unde am si fost legitimat , de M.F. Dan Rat, iar in prezent de M.I. Catalin Ardelean.
 
 
 3. Care este sahistul tau favorit?

  Imi place M.M.I. Levon Aronian, numarul trei mondial, cu care am acelasi mod de a vedea lucrurile , mod exprimat de sahist intr-un interviu din 2008: ”Exista mitul cum ca sahul este un joc foarte logic. Dar sahul este plin de decizii spontane si determinare…Sahul devine un joc logic cand te apropii de final.In jocul de mijloc este un joc al intuitiei, al creativitatii si pasiunii.”
 
 4. Desi practici sahul de ani buni , pasiunea nu a disparut , ba din contra. Cum iti explici acest lucru?


   Am avut momente cand dupa un rezultat dezastruos la vreun turneu eram gata sa renunt, dar mi-am dat seama ca sahul mi-a adus cele mai mari satisfactii si ca e o pasiune pentru o viata.
 
 5. In ultima vreme ai realizat progrese spectaculoase. Cat ai muncit pentru acest lucru?
Saptamanal am cate 3 antrenamente de aproximativ 3 ore, in plus studiez cam 2 ore pe zi.
 
 
 6. Cum vezi evolutia ta in urmatorii 2 ani?

   Sper sa trec de 2400 la ELO si sa ajung maestru international, dar si sa prind un loc cat mai bun la Campionatul Mondial de juniori.
 
 7. Anul acesta Campionatul European pe Echipe de Juniori se desfasoara in Romania. Ce asteptari ai de la aceasta competitie?
  Va fi greu, pentru ca jucam acasa si toti vor astepta sa obtinem o clasare cat mai buna, tinand cont ca anul trecut am fost vicecampioni. Eu sper sa fim in forma sa avem si un pic de noroc si sa fim pe podium.


 
 8. Sahul este considerat o combinatie intre sport, arta si stiinta. In ce procente vezi reflectate aceste componente in partidele tale?
   Stilul meu de joc s-a schimbat in ultimul an, dar cred ca pot spune 30% sport, 40% arta si 30% stiinta.




9. Ce loc - pe care l-ai vizitat datorita sahului - te-a impresionat cel mai mult?
 Cel mai mult m-a impresionat Franta si statiunea Aix-les-Bains unde s-a desfasurat Campionatul European seniori.
 
  10. Sahul , alaturi de scoala, iti ocupa majoritatea timpului . In momentele mai libere , cu ce preferi sa te destinzi?
In momentele libere prefer sa ma destind jucand sah  sau urmarind partide pe PlayChess. Dar imi plac si plimbarile, muzica (Metallica) seriale de comedie, desenele animate (Family Guy, The Simpsons si South Park), wrestlingul.
 
       Interviu realizat de catre Ardelean George Catalin
Poza a fost preluata de pe youngchess.com , fiind realizata de marele iubitor de sah , domnul Pop Cornel