miercuri, 4 mai 2011

                        Balcaniada pentru echipe de juniori la sah

    Kragujevac gazduieste in perioada 1-5 mai cei mai promitatori juniori si junioare de 10,12,14 si 16 ani ai tarilor din Balcani.
      Situat la 125 kilometri de capitala Belgrad , acesta este unul din  orasele importante ale Serbiei , fiind capitala regiuni Sumadija.Avand o populatie de 211 580 locuitori , Kragujevac este al 4-lea oras al tarii dupa Belgrad , Novi Sad si Nis. Este situat pe raul Lepenica. Fondat in anul 1476 , orasul Kragujevac este cunoscut mai ales pentru uzinele sale care produc autovehicule , arme si munitii. Automobilele din seria Yugo , Zastava 10 ( Fiat Punto , dupa licenta Fiat )   si Sklala sunt produse aici.
      Desi mult mai noua Universitate din Kragujevac a fost infiintata in 1976 , prima universitate a Serbiei independente de la inceputul secolului al 19-lea a fost fondata tot in Kragujevac , dar in 1838.
     In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial , nazistii au impuscat 1000 de localnici ca masura de razbunare. Pentru a-i comemora pe cei ucisi , comunitatea locala a construit in acel loc un muzeu.

 
       Revenind la sah - doar acesta este subiectul principal al blogului - competitia cuprinde  2 sectiuni , masculin si feminin. Se desfasoara sub forma unui campionat pe echipe , avand cate 4 jucatori intr-o nationala ( de la grupele de 10 , 12 , 14 , 16 ani ) .La baieti s-au inscris 7 tari  -  Albania , Bulgaria, Grecia , Macedonia , Muntenegru , Romania si Serbia - dintre acestea tara gazda si Macedonia participand cu 2 echipe.
     Sub steagul romanesc lupta : Doros Radu ( LPS Satu Mare + Medicina Timisoara ) , Scripcaru George ( Politehnica Iasi ) , Dolana Andrei ( Clubul Central de Sah Bucuresti ) si valceanul Deac Bogdan. Antrenorii pentru aceasta competitie sunt doamna Jicman Ligia si domnul Varlan Hervig Ioan. In mod normal pentru cele 3 medalii se infrunta Romania, Grecia si cele 2 echipe gazda ). 
     Debutul a fost unul foarte bun , baietii invingand cu 4-0 selectionata Muntenegrului , instalandu-se in fotoliul de lider.Meciul orgoliilor dintre formatiile sarbesti s-a incheiat egal , dupa 2 remize si cate o victorie pentru fiecare din parti.
 
                             "Generalul" Radu este hotarat sa-si conduca "armata" spre victorie
 
     In runda a 2-a a urmat o noua victorie la un scor ideal , de aceasta data in fata modestei selectionate a Albaniei. Diferenta dinrte cele 2 echipe a fost categorica , nu prea exista multe de comentat.
     Runda a 3-a , secunda  pe ziua de 3 mai aduce in fata un adversar redutabil , formatia elena.Dupa o confruntare crancena , cu 4 partide decise , cele 2 echipe "cad la pace". Pentru Romania au punctat Radu si Andrei Dolana.
    Dupa 3 runde 4 echipe au acelasi punctaj ( Romania , Serbia 1 si 2, Grecia ) , departajarile insa ne mentin in frunte. Urmeaza o runda extrem de importanta in care se intalnesc Serbia 1 - Grecia si Romania - Serbia 2.  
 
   La fete s-au inscris 5 echipe , dupa 3 runde conduc clar jucatoarele noastre. Componenta formatiei nationale feminine este: Ioana Gelip , Andreea Cosman , Maria Ciocan , Emilia Coman , rezerva fiind Diana Cusmuliuc .   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu