sâmbătă, 23 aprilie 2011

Interviu cu IM George-Cătălin Ardelean

     Felicitări pentru salba de medalii obţinută de Medicina Timişoara la Campionatele Nationale de Juniori 2011 ! Care ar fi secretele acestor reuşite ?
    Vă mulţumesc frumos. Nu pot spune că există vreun secret, nu sunt, din păcate, un antrenor-minune. E vorba de MUNCA susţinută, capabilă să genereze performanţe "sănătoase", pe termen mai lung. Aceste medalii trebuie să reprezinte doar un factor motivant pentru copii şi o confirmare pentru mine că suntem pe un "drum bun". Trebuie însă evidenţiat un aspect esenţial: această muncă (a copiilor, dar şi a mea) s-a suprapus peste aptitudinile lor deosebite.

      Cum cooperezi cu conducerea clubului ?
    Colaborarea mea cu domnii Lakatos şi Mărăşescu este excelentă. La aceasta au contribuit mai multe elemente: pasiunea comună în a creşte juniori valoroşi, dorinţa de performanţe, dar şi faptul că dânşii sunt cunoscători foarte buni ai fenomenului şahist. Astfel aprecierea lor asupra evoluţiei copiilor este mult mai complexă, nu doar una contabilicească a rezultatelor. De ce să nu recunosc, mă consult destul de des cu dl. Mărăşescu asupra unor aspecte privind pregătirea.

    Dupa o perioadă de eclipsă, Daria Vişănescu a redevenit o mare speranţă juvenilă, sub culorile Medicinii. Cum vezi evoluţia sa viitoare ?
    Desi sunt un optimist incurabil, îmi place să păstrez totuşi un echilibru. Daria are aptitudini generale, dar şi specifice, deosebite. După titlurile internaţionale obţinute la 10 ani, a urmat o perioadă în care, deşi aflată printre protagoniste, nu a mai reuşit să domine competiţiile depeste hotare. Totuşi, la nivel naţional ea a fost mereu printre fruntaşe.
    Noi am început colaborarea abia din luna decembrie. Deşi s-a impus categoric la şah practic ( 8,5 / 9), iar la şah rapid (…care mai seamănă cu şahul practic) a făcut 9/9, situaţia în partide nu a fost chiar atât de clară, punctele au fost obţinute în urma unor dispute destul de echilibrate. De asemenea anumite erori au continuat să existe, astfel că mai e foarte mult de muncă. In concluzie, Daria este pe o pantă ascendentă, însă trebuie să fim moderaţi.

    Cât de mult le-a folosit lui Radu Doroş şi Alexandru Stanciu participarea la Campionatul European din Franţa, unde au obţinut câte o normă de IM (dintre cei pe care îi pregăteşti participând acolo şi Adrian Petrişor) ?
    Clubul Medicina, care a făcut un efort financiar deosebit, a înţeles beneficiile pe termen mediu şi lung care vor apărea ca urmare a participării la acest concurs extraordinar. In primul rând juniorii au făcut cunoştinţă cu elita şahului european, şi-au putut da seama că au de lucrat foarte intens pentru a se duela cu aceştia. De asemenea, această "aruncare în ape adânci" îi va face să abordeze cu mai mult curaj întâlnirile cu "greii şahului" .
    Apoi normele realizate, care se calculează dublu, îi duc aproape de obţinerea titlului.
  Strict şahistic , un astfel de concurs reprezintă o extraordinară evaluare a nivelului lor, pe toate componentele unei partide.

   Care dintre juniorii remarcaţi acum consideri că se vor integra cel mai bine în echipa de Superligă ?
   Eu am încredere în toţi aceşti juniori şi prefer să nu fac vreo apreciere. Fiecare poate face faţă cu succes acestei provocări, cu condiţia să se pregătească cu aceeaşi seriozitate în continuare.

    Ce speranţe îţi pui in evoluţia echipei de băieţi pe care o vei conduce la Europenele de la Iaşi ?
    După argintul obţinut anul trecut, sunt conştient că aşteptările vor fi mari anul acesta. In plus, faptul că jucăm în faţa propriului public poate amplifica presiunea asupra echipei. Voi încerca să-i focusez strict asupra partidei ce urmează, să-i fac să se bucure de şah.
    In rest, voi respecta "reţeta" de anul trecut, după ce voi afla echipele participante şi componenţa lor (termenul limită este începutul lunii iunie) voi stabili, împreună cu băieţii, cum vom aborda fiecare meci important în parte (titularii + deschiderile).

    Ce îţi propui pentru viitorul apropiat în activitatea personală de antrenor şi chiar ca jucător ?
    Imi doresc enorm să obţin titlul de campion cu Medicina, iar juniorii mei să aibă o contribuţie decisivă la acest succes. Apoi obţinerea cât mai rapidă a titlurilor de IM de către aceştia, pentru a putea ataca ţeluri mai importante. De asemenea, trebuie să recunosc, visez să obţin cu un copil o medalie internaţională la individual.
    In privinţa carierei de jucător, anul acesta va fi ceva mai dificil. In iulie sunt Europenele pe echipe de la Iaşi, iar în august am examenul de gradul 2 în învăţământ. Pentru anul acesta prioritatea ca jucător este Superliga. Pe viitor însă aş dori să joc ceva mai mult, să păstrez contactul cu lumea şahului şi ca jucător – consider că aceasta m-ar ajuta şi în activitatea de antrenor. Examenul acesta de gradul 2 este ultimul pe care-l am de susţinut ( la gradul 1 e doar o lucrare de realizat ), astfel că o să fiu, din acest punct de vedere, ceva mai liber.

Interviu realizat de Dinu-Ioan Nicula
Aprilie 2011
 Acest interviu l-am acordat pentru siteul oficial al Medicinei Timisoara , de unde l-am si preluat integral.http://www.sahclubmedicina.ro/interviu_ardelean.htm












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu